Dobre dla zdrowia właściwości octu jabłkowego znane były już w starożytności, kiedy to był często używany jako dodatek do potraw. Obecnie czasy jego świetności minęły, choć w niektórych kręgach stopniowo zyskuje na popularności. Wśród osób odchudzających się panuje moda na stosowanie w procesie tracenia zbędnych kilogramów octu jabłkowego. Czy ocet jabłkowy skutecznie może pomóc pozbyć się zbędnego tłuszczyku? Niezaprzeczalną zaletą octy jabłkowego jest to, że przyspiesza on procesy trawienia jakie zachodzą w organizmie, dzięki czemu do komórek szybciej dostarczana jest energia, a z organizmu usuwane są zbędne odpadki powstałe w procesie przemiany materii. Ponadto ocet jabłkowy wykazuje zdolności do rozbijania związków tłuszczowych, dzięki czemu łatwiej jest zlikwidować tkankę tłuszczową. Warto pamiętać, że nawet najlepsze dodatki nie zastąpią optymalnej diety oraz regularnych ćwiczeń fizycznych. Tylko takie połączenie może zagwarantować osiągnięcie sukcesu w postaci szczupłej sylwetki.