Przy odchudzaniu najważniejszy jest plan. Działanie na oślep i po omacku, nawet jeżeli przyniesie efekty, to wkrótce po skończonej diecie może pojawić się tak zwany efekt jojo i kilogramy szybko przybędą. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że do procesu spalania zbędnej tkanki tłuszczowej należy podejść w sposób jak najbardziej kompleksowy – należy tu zastosować połączenie aktywności fizycznej z optymalną dietą spalającą tłuszcz. Na rynku dostępnych jest wiele suplementów diety przyspieszających spalanie tłuszczu, lecz zanim się po nie sięgnie warto wypróbować wcześniej to, co oferuje sama natura. Ocet jabłkowy na odchudzanie – jak należy go stosować aby przyniósł efekty? W celu redukcji tkanki tłuszczowej należy pić ocet jabłkowy rozpuszczony w szklance wody. Optymalna jego ilość to jedna łyżeczka od herbaty. Sporządzony w ten sposób napój powinien być przyjmowany maksymalnie trzy razy w ciągu doby – na pół godziny przed posiłkami – śniadaniem, obiadem i kolacją. Regularne picie rozcieńczonego octu jabłkowego przyspieszy proces spalania tłuszczu.