Nikt nie zaprzeczy, że mleko powinno być jednym z podstawowych produktów spożywczych. Zawiera w sobie ogromne ilości bardzo potrzebnych pierwiastków takich jak wapień, białko serwetkowe czy omawiana w tym tekście kazeina. Czym jest ten mało znany składnik mleka? Bardzo cennym związkiem, bardzo też powszechnym w mleku, bo stanowiącym ponad trzy czwarte ogólnej ilości protein w nim zawartych. Aminokwasy wchodzące w skład kazeiny bardzo przypominają te, jakie możemy znaleźć w białku serwetkowym. Jak działa kazeina? Ze względu na dość spory rozmiar cząsteczek, który wymusza powolne trawienie, może być ona z powodzeniem stosowana jako wieczorny posiłek. Długie trawienie zapewnia odłożenie w czasie uczucia głodu. Jednak to samo powolne trawienie wpływa na dość długotrwałe działanie antykataboliczne mogące trwać nawet do ośmiu godzin. Omawiany związek polecany jest osobom trenującym w jakikolwiek sposób – od profesjonalistów po amatorów. Dobowa dawka kazeiny powinna zawierać się w od 0, 8 do 2, 2 g na kilogram masy ciała.