Szparagi to coraz popularniejsze zielone warzywo w polskich domach. Mają szereg zalet. Są zdrowe i niskokaloryczne. Poleca się je wszystkim osobom na diecie. Mimo tego są jednak także bardzo pożywne, a to ze względu na wysoką zawartość białka. Maja przy tym witaminy B, K oraz C oraz cenne mikroelementy. Mogą stanowić danie główne, jego element lub formę przystawki. Wbrew pozorom można za pomocą szparagów można przygotować bardzo różne dania. Od zup, po wykwintne dania główne. Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych oraz inwencji kucharskiej. Szparagi doskonale smakują także podawane samodzielnie z podsmażoną bułką tartą. Warto się do nich przekonać, bo stanowią podstawę zdrowej diety. Poprawiają działanie układu trawiennego i mają działanie przeczyszczające oraz moczopędne. Istnieją wprawdzie schorzenia, przy których szparagi nie są wskazane, ale tak jest przy niemal każdym składniku pożywienia. Jednak zasadniczo warto wprowadzić je do swojej diety i to nie tylko od święta.