Miód to słodycz, a więc jako taka wydaje się nie wskazana w diecie. Warto jednak pamiętać, jakie wartości odżywcze posiada miód oraz, że w przeciwieństwie do cukru, nie jest to tylko „słodzik”. Warto o tym pamiętać, choćby dlatego, że w większości diet i tak całkiem z cukru nie rezygnujemy. Dlatego warto, gdzie tyko się da, zastąpić go miodem. Nie tylko jest on zdrowszy, ale także pozwala na wydłużenie czasu poczucia sytości. Tak jak w przypadku innych „słodyczy” i tu należy jednak pamiętać o umiarze. Mimo wielu zalet miodu, również w jego przypadku warto pamiętać o zdrowym rozsądku. Niewielkie ilości mogą pomóc, większe – niestety zaszkodzić. Niemniej jeśli już musimy czymś dosłodzić nasze danie: miód będzie tu najodpowiedniejszy. Musi być to jednak miód wysokiej jakości, oczywiście naturalny. Taki miód wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Poza tym pozwala także zwiększyć odporność. I na koniec – jest po prostu smaczny! I w związku z tymi wszystkimi powodami, naprawdę warto włączyć go do diety.