Procesy związane z fermentacją zachodzą w czerwonej herbacie zdecydowanie krócej niż w czarnej. Przez to zawiera ona większą ilość enzymów i polifenoli. Dzięki tym składnikom, czerwona herbata posiada właściwości odchudzające. Zawarte w niej polifenole (taniny) biorą udział w procesach związanych z regulacją wydzielania żółci, a także ułatwiają trawienie, przyspieszają procesy związane z zamianą tłuszczu w niezbędną dla organizmu energię. Ich istotną funkcją jest także udział w obniżaniu poziomu cholesterolu. Wszystkie odmiany czerwonej herbaty zawierają w swoim składzie znaczne ilości związków mineralnych i mikroelementów. W ich składzie występuje również kofeina, polifenole (garbniki), a także mangan, wapń, fluor. Dzięki zawartości fluoru czerwona herbata chroni zęby przed próchnicą. Oprócz wymienionych związków, w poszczególnych gatunkach występują także olejki eteryczne oraz białko. Czerwona herbata wspomaga procesy związane ze spalaniem tłuszczu, jednak należy pamiętać, że sama herbata nie wystarczy, może jedynie być składnikiem wspomagającym cały proces utraty wagi.